printknop
A A

bekkenbodemtherapie

De bekkentherapeut behandelt o.a. klachten van stoornissen van de bekkenbodem en het bekken.

Bij bekkenbodemklachten kunt u denken aan:

 • de voorzijde van het schaambeen
 • ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stressincontinentie)
 • veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
 • ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
 • het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
 • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen

Wat doet de Bekken-fysiotherapeut?

De therapeut zal allereerst het klachtenpatroon nader analyseren. Er zal vervolgens op basis van de problemen uitleg worden gegeven over de bestaande klachten. Hoe hier het beste mee om te gaan is en wat er aan gedaan kan worden. Vervolgens zal er een oefenprogramma gemaakt worden alwaar in de volgende behandelsessies mee aan de slag zal worden gegaan.

Bij bekkenpijn (voorheen bekkeninstabiliteit genaamd) heeft u pijn aan:
de voorzijde van het schaambeen, de liezen, het stuitje, de bil, de bekkenbodem
de binnenzijde van het bovenbeen, onderbuik en rug

De bekkentherapeut behandelt o.a. klachten van stoornissen van de bekkenbodem en het bekken. Beperkingen in deze volgorde: pijn bij schokkende bewegingen, niet lang kunnen staan, lopen, fietsen en niet lang kunnen zitten of liggen. Bovengenoemde klachten ontstaan vnl tijdens de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen met dergelijke klachten zullen post partum de klachten vanzelf weer verdwijnen. Fysiotherapie kan goed helpen in het begeleiden van zwangeren met bekkenpijn. Post partum heeft de fysiotherapeut een adviserende rol en zal oefentherapie geven ter versterking van de musculatuur rond het bekken. Dit is van cruciaal belang voor een goed herstel.

In een aantal gevallen kan er sprake zijn van bekkenpijn na een trauma/ongeval. Ook dan is het zeer zinvol om contact op te nemen met de fysiotherapeut.

Margreet Trompenaars is onze bekkenbodemtherapeute.

 

 • Nieuwe website voor CRAFTA: Kaak- en Hoofdklachten

  Per januari 2020 heeft het CRAFTA gemeenschap een nieuwe website. Waarvoor kunt u bij een CRAFTA-therapeut terecht en wat kan hij/zij voor u betekenen? Voor meer informatie ga naar: kaak-en-hoofdklachten.nl

  Wietske de Jong gaat ons verlaten

  Onze collega Wietske de Jong gaat ons miv 1 december 2019 verlaten. Na 7 jaar trouwe dienst heeft zij gekozen voor een baan dichter bij huis. Wiets, we gaan je missen, en wensen je veel succes toe in je nieuwe baan.

  Bas Gerritsen gaat miv 20 november haar taken overnemen

  Stagiaire Fysiotherapie

  Al sinds enkele jaren geven wij stagiaires van de Hogeschool van Amsterdam en Groningen de mogelijkheid bij ons stage te lopen.
  Rik van der Linde heeft de eindverantwoording.
  Anamnese, onderzoek en behandeling worden steeds besproken en geevalueerd. Eenmaal in de week hebben we een stage gesprek van een uur. Hierin wordt o.a. de voortgang besproken, evenals alle andere vragen.
  Momenteel hebben wij geen stagiaire.

  Plus Praktijk

  In oktober 2018 hebben wij als Fysiotherapie praktijk wederom een audit gehad voor een Plus praktijk.
  Daarvoor zijn wij (weer) geslaagd! In de verzekeringspapieren kan er soms gesproken worden over een pluspraktijk; wij vallen onder de voorwaarden die daarin gesteld worden.

  Heb ik een verwijzing nodig?

  Vanaf 2006 is de fysiotherapeut direct toegankelijk. U heeft sinds die tijd geen verwijsbrief  meer nodig van de huisarts of specialist om in aanmerking te komen voor fysiotherapie. De huisarts blijft wel een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. lees verder