printknop
A A

Blaren

Blaren ( Bulla)
Er zijn verschillende soorten blaren. 

 1. Brandblaren. 
 2. Huidaandoeningen: overgevoeligheid, infecties
 3. Drukblaren 

Wij gaan het hebben over drukblaren.                    

 Wat is een drukblaar:
De menselijke huid is uit verschillende lagen opgebouwd. De opperhuid is de bovenste huidlaag. Bij veel vrijving, bijvoorbeeld  door lopen, kan deze huidlaag los komen te zitten van de ondergelegen huidlagen. De opperhuid bestaat grotendeels uit dode huidcellen, deze huidlaag is dus niet erg gevoelig. De onderhuid is wel gevoelig. Bij een blaar wrijft de opperhuid als het ware tegen de gevoelige onderhuid. De holte tussen de huidlagen wordt door het lichaam gevuld met vocht. Zo kun je soepel blijven lopen, maar het doet wel veel pijn.                                                                                                        

Wat is de oorzaak:
Zoals gezegd kan een blaar bij veel wrijving ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het lopen. Of het lange tijd stevig vasthouden van een object, verkeerde schoenen of en verkeerde houding zijn vaak de achterliggende oorzaak. Ook als je grootte afstanden loopt zonder dat je dat gewent bent, is de kans op een blaar groter.

Hoe voorkom je blaren:           
Er zijn verschillende manieren om blaren te voorkomen:

Veel oefenen:
Ga je een lange wandeling maken, oefen veel van tevoren, gebruik je veel gereedschap, begin dan licht.

Blarenpleister of tape:
Op de plek waar je een blaar verwacht( bijvoorbeeld de bal van je voet,hiel of handpalmen) kun je een blarenpleister plakken, ook kun je sporttape of leukoplast gebruiken om de huid af te plakken, een of twee lagen tape is voldoende, door weinig te plakken beperk je de wrijving en bescherm je de huid.

Goede schoenen:
De meest voor de hand liggende oplossing, draag altijd goede schoenen en loop ze goed in voor je een lange wandeling gaat maken. Verkeerde schoenen ( te klein of te groot maat, te smal of te breed) vergroten de kans op blaren

Vaseline smeren:
Vaseline maakt de huid soepel, hierdoor treedt er minder wrijving op en is de kans op een blaar kleiner

Talkpoeder:
Door talkpoeder te gebruiken worden de voeten of handen minder nat van het zweet,ook dit beperkt de wrijving. Gebruik niet te veel, als het gaat klonteren vergroot je de kans op een blaar

Schoenen uittrekken:
Houd je een pauze ? Trek je schoenen uit.op deze manier kan het zweet verdampen. Een andere manier is je sokken binnenstebuiten aantrekken of een nieuwe paar sokken aantrekken

Stop op tijd:
Zodra je een blaar voelt aankomen stop even. Geef je huid de tijd om te herstellen en trek indien mogelijk ‚Äď andere schoenen aan.

Behandeling

Doorprikken.
De meest gebruikte methode om blaren te behandelen is de blaar doorprikken. Deze behandeling werkt doorgangs goed. Het is wel belangrijk dat bij het doorprikken de kans op infectie zo klein mogelijk wordt gehouden. Daarvoor moet men steriele naald gebruiken.

Blaar met rust laten.
Laat de blaar verder met rust. Laat de bovenste huidlaag zitten probeer deze zeker niet te verwijderen. Wanneer je dit wel zou doen dan doet het alleen maar meer pijn.

Blarenpleister.
Een alternatieve behandeling van blaren is het plakken van een blarenpleister. Deze zijn te koop in apotheken drogisterijen sportzaken en soms ook in supermarten. Door een blarenpleister te gebruiken kan een blaar uit zichzelf genezen.

Zinkzalf.
Kan worden gebruikt na toepassing van andere blaarbehandelmethoden dus nadat de blaar is doorgeprikt, een blarenpleister is gebruikt. Zinkzalf zorgt ervoor dat de blaar uitdroogt het vocht wordt er dus uitgetrokken zonder dat de blaar open gemaakt hoeft te worden.

 • Vacature doktersassistente

  Wij zijn op zoek naar:
  Een gediplomeerde doktersassistent (M/V) voor 4 dagen per week

  Voor meer informatie:

  Spreekuur huisartsen

  U kunt dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken bij een van de huisartsen. Voor 10.00 uur is de telefoon erg druk. Later op de dag is het wat rustiger. Voor spoedgevallen kunt u altijd het nummer 020-6000211 bellen of met keuze 1 van het algemene nummer 020-6000566.

  Als u zich hiervoor aanmeldt kunt u online afspraken maken via ons pati√ęntenportaal

  Op dit moment is het niet mogelijk om online afspraken te maken in verband met de situatie omtrent het corona virus

  lees verder

  NPA

  De huisartsenpraktijken zijn NHG geaccrediteerd.