printknop
A A

Het Gebouw

Het Gezondheidscentrum is gehuisvest in een bijzonder gebouw. Het kleine voorste deel is “de oude boerderij”; het achterdeel bestaat uit een opvallende glazen overkapping waarin “de schuren en de bijgebouwen” terug te vinden zijn. Dit pand werd in 1995 in gebruik genomen en geopend door mevr. Borst, minister van Volksgezondheid. In 2009 is het gezondheidscentrum verder uitgebreid. Geheel in overeenkomst met de bestaande boerderij heeft de architect een aantal extra schuren ontworpen, waar de verschillende zorgverleners nu hun werkplek hebben.

 Voor het gezondheidscentrum er stond is er heel wat aan voorafgegaan. Jaren eerder stonden boerderijen in Diemen-Noord op de nominatie om gesloopt te worden om plaats te maken voor een industrieterrein. Later veranderde de plannen: geen industrie maar een woonwijk. Voor het lot van de boerderijen maakte het niet veel uit: in beide gevallen dreigde sloop. Een actiegroep ijverde voor het behoud van de oude panden en kraakte zelfs een boerderij! Zij ontdekten dat een ets van Rembrandt bestaat, “Boerderij te Diemen” en deze ets leek erg op de gekraakte boerderij aan de Ouddiemerlaan 543. Gewapend met deze ets benaderden zij de Diemer gemeenteraad en het besef brak door dat het handhaven van enkele oude panden aan de Ouddiemerlaan een extra kwaliteit aan de nieuwe wijk toe zou voegen. Restte slechts de vraag welke bestemming deze oude en vervallen panden moesten krijgen. Het gezondheidscentrum Diemen-Zuid en de Diemer Apotheek bleken bereid samen een plan voor een nieuw gezondheidscentrum met apotheek in Diemen Noord te ontwikkelen. De Amsterdamse architect Kees Spanjers werd in de arm genomen.

De oude boerderij werd volledig opgeknapt en werd het werkterrein van de huisartsen. Achter het oude huis verrees het nieuwe gedeelte: een glazen kap met “schuren” in verschillende kleuren. Want zei de architect: “Wat is een Hollandse boerderij? Een eeuwenoud huis met een heleboel schuren en hokken er omheen. Gebouwtjes die door de eeuwen heen telkens worden afgebroken en aangepast aan de behoefte van het bedrijf.”

Voordat de bouw begon gingen we nog verder terug in de geschiedenis. De afdeling Diemen van de Archeologische Werkgemeenschap ging aan de slag met opgravingen. Het terrein waar nu de apotheek staat leverde een rijke verzameling materiaal op zoals een houten krukje en fraai gedraaide houten borden die waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw dateren. Het plaatselijke veen is een goede grond voor conservering! Ook werden 17e-eeuwse lepels en tegelfragmenten gevonden. Stukjes van de geschiedenis zijn in het Gezondheidscentrum terug te vinden. Een reproductie van de ets van Rembrandt ziet u op de scheiding van het oude en het nieuwe gedeelte.

  • De wachtkamer

    Virtuele tour door het gezondheidscentrum

    Gezondheidscentrum Diemen-Noord kwam bij mij met de vraag hoe ze in de wachtkamer meer privacy en sfeer konden brengen. Toen ik voor het eerst de boerderij zag werd ik getroffen door de frisse en beetje brutale uitstraling en bij binnenkomst door de grote lichte ruimte.
    Het werd mij duidelijk dat alles wat ik zou adviseren moest passen bij deze originele ‘stadsboerderij’. Naast meer privacy voor de zowel de wachtenden als voor patiënten die aan de balie staan, zouden wat meer intimiteit en een gevoel van geborgenheid in de grote lichte hal een pluspunt zijn.


    Om meer privacy aan de balie te krijgen hebben we de ‘spreekplaats’ iets naar links verplaatst en aan het zicht onttrokken door een schijf perspex als het ‘schijfje citroen aan het glas’.

    De hele wachtruimte wordt nu omzoomd door een ‘rietkraag’ die past bij de buitenomgeving van de boerderij. Deze kraag zorgt voor zowel privacy als kleur en zorgt voor een duidelijke afscheiding van de wachtruimte.
    Door de zonnezeilen in hemels blauw wordt het plafond optisch lager. Het geeft bij de balie meer geborgenheid en een bijkomend gunstig effect is dat het de hoge glazen hal in de winter beter warm houdt en in de zomer koel. Bovendien zorgen deze zeilen voor betere akoestiek.
    Voor het kinderhoekje hebben we het bos naar binnen gebracht. Een warme boomstam op de grond, veel hout en een parasol als bladerdak. Knus achter een rietkraag. Zo is het speelhoekje een veilige en warme plek geworden die ook nog goed is op te ruimen …

    Een bijzonder boeiende opdracht! Een prachtig pand en een team dat open bleek te staan voor creatieve oplossingen!

    Helma Westerhof
    PQ Consult
    www.pqconsult.nl