printknop
A A

De wachtkamer

Virtuele tour door het gezondheidscentrum

Gezondheidscentrum Diemen-Noord kwam bij mij met de vraag hoe ze in de wachtkamer meer privacy en sfeer konden brengen. Toen ik voor het eerst de boerderij zag werd ik getroffen door de frisse en beetje brutale uitstraling en bij binnenkomst door de grote lichte ruimte.
Het werd mij duidelijk dat alles wat ik zou adviseren moest passen bij deze originele ‘stadsboerderij’. Naast meer privacy voor de zowel de wachtenden als voor patiënten die aan de balie staan, zouden wat meer intimiteit en een gevoel van geborgenheid in de grote lichte hal een pluspunt zijn.


Om meer privacy aan de balie te krijgen hebben we de ‘spreekplaats’ iets naar links verplaatst en aan het zicht onttrokken door een schijf perspex als het ‘schijfje citroen aan het glas’.

De hele wachtruimte wordt nu omzoomd door een ‘rietkraag’ die past bij de buitenomgeving van de boerderij. Deze kraag zorgt voor zowel privacy als kleur en zorgt voor een duidelijke afscheiding van de wachtruimte.
Door de zonnezeilen in hemels blauw wordt het plafond optisch lager. Het geeft bij de balie meer geborgenheid en een bijkomend gunstig effect is dat het de hoge glazen hal in de winter beter warm houdt en in de zomer koel. Bovendien zorgen deze zeilen voor betere akoestiek.
Voor het kinderhoekje hebben we het bos naar binnen gebracht. Een warme boomstam op de grond, veel hout en een parasol als bladerdak. Knus achter een rietkraag. Zo is het speelhoekje een veilige en warme plek geworden die ook nog goed is op te ruimen …

Een bijzonder boeiende opdracht! Een prachtig pand en een team dat open bleek te staan voor creatieve oplossingen!

Helma Westerhof
PQ Consult
www.pqconsult.nl